Zustercongregatie in LA

De activiteiten van de congregatie hebben zich niet beperkt tot ons land alleen.


In het voorjaar van 1968 vertrokken 6 zusters naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De missiedroom, die al sinds 1930 in de congregatie leefde, werd eindelijk gerealiseerd.
Al in juni 1966 had eerwaarde moeder Alphonse uit een grote groep vrijwilligers de 6 eerste missiezusters gekozen, namelijk zr. Petra (Ida Verheyen), zr. Hilda-Maria (Maria Seliaerts), zr. Marie-Electa (Josephine De Koninck), zr. Emmanuel-Maria (Anny Blondiau), zr. Marie-Liza (Coleta Janssens) en zr. Benigna (Elisabeth Janssens). Deze zusters waren allemaal tussen de 34 en 48 jaar oud en hadden een verschillend diploma: ‘Zij trachtte zo een beetje de elementen te verzamelen die nodig waren voor een eerste stichting: hoofd, hart en handen.’
Al in de eerste helft van de jaren 1970 breidde het aantal stichtingen in het noorden van Venezuela zich uit, ook op het platteland: Caracas Campo Rico (1970), Santa Lucia (1972), Ocumare del Tuy (1973), Higuerote (1974), Chaguaramas (1976).


Van 1972 tot 1992 zijn de zusters werkzaam geweest in Congo. Hun missie bestond erin de uitbouw van een inlandse landelijke normaalschool te helpen opstarten in Bokote.
De overdracht van kennis en wetenschap werd een positieve hefboom bij het verbeteren van de levenssituatie van ontelbare mensen op de lange termijn.
In het mooie Congo, met zijn hartelijke gastvrijheid, is de rijke pedagogische traditie van Vorselaar een waardevolle inspiratiebron voor vele opeenvolgende generaties.
Zuster Helena Huybrechts, directrice van het internaat, zr. Marie-José Opdenacker, lerares en zr. Cecile Poppe, directrice van de school en lokaal overste, startten in september 1972 met 54 leerlingen het eerste jaar van de normaalschool Baseka Njamba op.
In 1973 kwam zr. Godelieve Vandenplas het leerkrachtencorps versterken. In 1976 kwam er een vijfde zuster bij, Wivina Van Hoof en van 1979 tot 1982 een zesde, zuster Simonne Van Camp.


Ook op het sociale en medische vlak werd, waar mogelijk, hulp geboden.


De missiegeest bezielde deze zusters zodanig dat, na het beëindigen van de missie in Congo (1992), de 2 jongste zusters zich aanboden om in Venezuela verder missiewerk te doen.


Ook in de Dominicaanse republiek zijn er 2 gemeenschappen van de zusters van Vorselaar.


Meer info en foto's kan u terugvinden onder Apostolaat/Zending of door hier te klikken.